Letos sem skoraj pozabila na svoj rojstni dan in če me vprašate koliko sem stara, bodo moji možgani vedno naredili premor, preden povem pravilno število. Ne zato, ker bi se sramovala svojih let, ampak ker še vedno mislim, da jih imam 25. Na trenutke se še vedno počutim kot mlado, neizkušeno dekle, ki nima nič pojma o življenju. Večkrat se moram opomniti, da sem v teh letih precej zrasla. Predvsem miselno in kot ženska. Še vedno pridejo dnevi, ko se ne morem načuditi, da sem postala tudi mama.

In zdaj, ko gledam svojega sina, šele vidim, koliko dejansko vsak izmed nas prekoraka, preden pride do točke, kjer je zdaj. Ni vse tako samoumevno, ko se nam večino časa zdi. Da smo nekaj doumeli in se naučili določenih lekcij, smo morali na trenutke kar krepko garati, se opeči in kasneje končno iti dalje.

Tukaj je 33 lekcij, ki sem se jih naučila v svojih 33-ih letih:

1) Naučimo se lahko katerekoli veščine.

Glavno vodilo Briana Tracya. Moj velik mentor in vzornik. Mislila sem, da si lahko samozavesten samo, če se rodiš pod srečno zvezdo. Ni res, samozavest je veščina. Bi se radi imeli bolj radi? Lahko se naučite tega. Bi radi napisali svojo knjigo in jo izdali? Tudi to se lahko naučite. Bi radi odprli svoje podjetje, a nimate podjetniških izkušenj? Tudi to se lahko naučite. Javno nastopanje? Veščina, ki se jo da naučiti. Risanje? Veščina. Izdelovanje spletnih strani? Veščina. Naj sploh nadaljujem? Saj razumete, ne?

Vse, ampak res, naučimo se lahko katerekoli veščine, tudi če nimamo nobene podlage prej glede tega. Važno je le, da smo za to pripravljeni vložiti trud in voljo, da to dosežemo.

2) Tekmovanje z drugimi je nesmiselno.

V šoli nas primerjajo s sošolci, doma s sorojenci, v revijah in drugih medijih s osebami na naslovnicami. Verjela sem, da sem na tem svetu zato, da pridem prva na cilj, da dokažem, da sem boljša od vseh tistih, s katerimi so me primerjali. Ampak potem ugotoviš, da to ni tisto, kar ti bo v končni fazi prineslo srečo. Nesmiselno je tekmovati s komerkoli razen s seboj, ker takoj, ko se začnemo primerjati z drugimi, je isto, kot da bi primerjali hruške z zeljem.

Tudi, če imata dva podobno zgodbo, sta še vedno dve različni osebi. Vsak s svojo zgodbo, vsak s svojimi izkušnjami, vsak s svojimi prednostmi in šibkostmi, vsak s svojimi mislimi in cilji. Zato ne tekmuj z ostalimi, ker ne boš nikoli zmagal. Vedite, da ste že prvi in da resnično se ni treba nikomur dokazovati. Tekmuj le s sabo, da se nežno izzivaš, da lahko postaneš še boljša verzija sebe.

In to me pripelje do naslednje točke.

3) Ti si dovolj.

Ti si dovolj točno takšna, kot si. Ti si dovolj točno takšen, kot si. Vsi smo popolni v svoji nepopolnosti.

4) Vsak dan imaš možnost izbire.

Vsak dan ti ponudi novo priložnost. Vsak dan se lahko odločiš, ali boš pustil, da te kislo vreme spravi v slabo voljo ali pa poiskal nekaj lepega v kapljicah, ki pršijo iz oblakov. Vsako jutro, ko se zbudiš, se lahko odločiš, ali boš še vedno gojil stare zamere ali boš naredil vse, kar je v tvoji moči, da narediš ta dan najboljši dan v tvojem življenju. Ker …

5) Preteklost je preteklost.

In lahko se do onemoglosti spotikamo ob njo, ali pa se ji zahvalimo, zabeležimo stvari, ki nas je naučila, zapremo vrata in stopimo skozi nova, ki nam bodo pomagala ustvariti boljšo prihodnost. Od svojega 10. leta do 15. leta sem preživljala najtežje trenutke v svojem življenju. Noben padec in neuspeh, ki sem ga doživela odkar sem začela delati na sebi in odprla svoje podjetje, se ne more primerjati s tem, kar sem doživljala takrat. Samo odsotnost poguma me je rešila, da nisem takrat zaključila svoje življenje.

Vsak ima drugačno zgodbo, kaj se mu je v preteklosti dogajalo, ampak dajte, poglejte kaj vam služi in kaj vam ne več služi. In tistemu, ki vam ne služi več, preprosto recite “Hvala in adijo. Grem naprej.”.

⭐⭐⭐⭐

6) Odpuščanje osvobaja.

To je bila tudi ena izmed stvari, ki je nikakor nisem mogla vzeti za svojo, zdaj pa me ne prepričate več v nasprotno. Ko sem prvič prebrala o tem, kako pomembno je odpuščanje, sem si rekla samo: “Ja pa kaj še. Kaj imam pa jaz od tega??”. Veste kaj imamo od tega, ko odpustimo? Svobodo. Iz rok si damo končno dol okove, ki nas držijo priklenjene v vso jezo, ki smo jo občutili in še dodatno zgradili. Zamere ne pomagajo in s tem škodujemo samo sebi.

7) Postavi si meje.

Tukaj niso zdaj mišljene meje vsemu, česar se bojiš, zato ker si se enkrat na tem opekel. Ne delaj si takšnih blokad. Mišljene so meje, koliko boš drugim dovolil, da teptajo s teboj. In pri tem je vedno najprej ena oseba, ki jo moreš tega naučiti. Ta oseba pa se imenuje TI.

Kot otrok sem sprejemala meje, ki so jih zame postavili drugi, nato sem te meje sama prakticirala. Dovoljevala sem si, da sem se poniževala, se tlačila v “drek”, si govorila, kako sem nesposobna, neumna in da ni čudno, da me nihče ne razume, če sem pa tak idiot. Nato pa sem se spraševala, zakaj me nihče ne spoštuje in zakaj vsi ravnajo z mano, kot da sem navadna cunja za v smeti? Zato, ker sem sama sebi postavila takšne meje da lahko tako ravnam s seboj, vsi ostali so samo sledili mojemu vzoru.

Nehajte biti svoj največji sovražnik. Postanite svoj največji navijač. Ker …

8) Vse se vrača k našim mislim.

To, kar si dopovedujemo, da smo, v naših mislih, to postanemo. Vse, kar si govorimo, da zmoremo ali ne zmoremo, se projecira v našem življenju. Zato je ustvarjanje pozitivnega notranjega samogovora še kako pomembno na poti do življenja po svojem načrtu.

9) Tisto, na kar se fokusiraš, tisto se povečuje.

Zakaj je temu tako? Ker s tem vesolju sporočamo, da to je tisto, kar si želimo. ? Pa  čeprav bi se temu tako radi izognili. Čisti zakon privlačnosti. Ali Murphy, bi mu tudi lahko rekli. Če se fokusiraš na to, da ti ne bo uspelo, boš našel načine, da boš to potrdil. Podzavest je veliko močnejša, kot si morda misliš, da je. Če svoje misli preusmeriš v to, kako ti bo nekaj uspelo doseči, boš našel pot, ki te bo pripeljala do zaključka, ki si ga želiš.

10) Mali koraki te pripeljejo daleč.

Pot do uspeha ni sestavljena iz enega velikega koraka, ampak iz ogromno malih korakov, ki jih ponavadi nihče ne vidi in nihče ne ceni. Ne zanemari teh malih korakov in bodi ponosen nanje. Niso vsi pripravljeni dvigniti rit iz kavča, nehati jamrati in začeti delati stvari, ki niso nujno lahke, a nujno potrebne, da dosežeš svoje cilje in sanje.

⭐⭐⭐⭐

11) Strah je enak pohanim sirovim luknjicam.

Ko ga enkrat pogledaš v oči in mu rečeš, naj se gre solit, vidiš, da je dejansko samo neko navidezno strašilo in da je imela naša domišljija le malo preveč časa in dela, da ga je narisala v neko veliko pošast.

12) Večkrat na dan si povej, kako si ponosen nase.

Lahko te pohvali milijon ljudi, a če si sam ne vzameš trenutka, da vidiš, kaj vse si že dosegel in če sam ne začneš ceniti poti, ki si jo že prehodil, tudi pohvale drugih samo oplazijo tvoje srce. Lastna hvala ni cena mala, kot nas uči pregovor. Pohvala je nekaj najlepšega, kar si lahko podarimo, saj tako sami sebi pokažemo, da se cenimo.

13) Tvoje telo potrebuje tvojo ljubezen.

Če bi me pri mojih dvajsetih vprašali, kaj mi je všeč na mojem telesu, bi vas samo postrani pogledala in vas še enkrat vprašala, če ste me dobro pogledali. Znala sem našteti vsako najmanjšo napako na sebi. Od tega, da imam presvetlo polt, da sem presuha, do tega, da imam ogromno gub. To je res zelo okrnjen seznam. Kaj imamo od tega, da non-stop govorimo grde stvari svojemu telesu? Čisto nič. Kaj imamo od tega, da ga spoštujemo? Ogromno.

14) Ne imeti plana B.

Ker če ga imaš, potem že podzavesti sporočaš, da ne verjameš v plan A in da si že pripravljen na poraz in na to, da se ne misliš boriti za to. Ja, ljudje vas bodo najbrž še vedno spraševali: “Kaj pa, če ti ne uspe?”, ampak važno je, da vi veste, da vam bo, no-matter-what.

15) Perfekcionizem je samo izgovor.

Priročen izgovor, ki si ga dopovedujemo, da nečesa še ne moremo narediti. Perfetno lahko postane nekaj šele, ko damo to ven, ko pogledamo kaj ne deluje, kaj deluje, popravimo in jovo na novo. Oziroma tako pogledano, perfekcija sploh nima končne oblike, zato je brezveze, da čakamo in svoje želje prelagamo na čas, ko bo vse perfektno.

⭐⭐⭐⭐

16) Ne čakaj na pravi čas.

Vedno je pravi čas, ne glede koliko let imaš in kaj trenutno počneš v življenju. Ne čakaj, da te najprej doleti kaj hudega, da začneš ceniti to, kar imaš že zdaj in da začneš živeti svoje sanje. Ne čakaj, da prideš v penzijo, da obiščeš kraje, ki bi jih rad obiskal. Ne čakaj. Naše življenje je krhko. Lahko se nam obrne v sekundi. Želiš res pogledati nekoč nazaj in se spraševati, “Kaj bi bilo, če bi sledil sebi in svojemu srcu?”

17) Nekomu si vzor.

Nekomu si vzor, zato ne obupaj. Mogoče te gledajo otroci, partner, prijateljica, soseda, sodelavka in v tebi vidi navdih. Zato nadaljuj. Bodi pogumna in verjemi, da zmoreš. Predvsem pa bodi vzor sebi.

18) Ne boj se riskirati.

Skoči, naredi tisti skok zaupanja, tudi če ne veš, kako ti bo to sploh uspelo. Verjemi vase. Če ti ne uspe, dobiš novo lekcijo, s pomočjo katere lahko napreduješ. Če ti uspe, pa si tudi zmagovalec. Vidiš, vedno dobiš samo pozitivne stvari ven. ?

19) Tvoje sanje se lahko tudi spremenijo.

Ravno tako, kot se mi spreminjamo in dozorevamo, ravno tako tudi naše sanje. V osnovni šoli sem želela biti arhitekt, potem dizajner notranjih prostorov, v srednji sem želela biti grafična oblikovalka, na faksu sem želela dela vse, samo programirati ne. Vidite, nikjer ni bilo ne duha ne sluha o tem, kar počnem danes, a vendar me je ta pot pripeljala do tukaj, kjer sem zdaj in do mojih zdajšnjih sanj – tako poslovnih kot osebnih.

20) Investiraj vase in se nikoli ne nehaj učiti.

Ne glede na to, koliko že znamo, vedno obstaja nekje nekdo, ki je določeno tematiko še bolj podrobno predelal kot mi ali pa obstaja nekaj, kar sploh vedeli nismo, da obstaja in lahko na ta način pridobimo še novo znanje.

⭐⭐⭐⭐

21) “Nimam časa.” je samo izogovor.

Vsi imamo v dnevu na razpolago 24 ur. Vsi. Zato ne uporabljaj tega izgovora. Ker resnica ni ta, da ga nimamo. Resnica je ta, da si ne vzamemo kot prioriteto, da bi nekaj naredili, zato smo na tistem področju še vedno na istem mestu. To je vse.

22) Teorija ti ne pomaga nič, če zadeve ne implementiraš.

Šele, ko stvari preizkusiš in implementiraš, šele takrat se začnejo dogajati prave spremembe.

23) Vedno je pravi čas za sanje.

Ti srce še bije? Dihaš? Potem imaš še čas. Nikoli ni prepozno slediti svojim sanjam in nikoli nisi premlad, da bi jim lahko že začel slediti.

24) Bodi tisti nekdo, ki odstrani “ne” pri besedi “nemogoče”.

Bodi norec, ki spreminja svet. Za vsakim nemogoče stoji nekdo, ki se ni zmenil za tisti ne in dokazal, da je mogoče, tudi če je na trenutke imel občutek, da se bojuje z mlini na veter. Če imaš voljo, če verjameš vase in si pripravljen delati, lahko dosežeš vse.

25) Pomembno je, s kakšnimi osebami se družiš.

Imaš samo eno življenje. Ga res želiš preživeti s toksičnimi osebami, samo zato, ker se bojiš, kaj bodo rekli, če tega ne storiš?

⭐⭐⭐⭐

26) Skoči izven cone udobja.

Okolica izven cone udobja je toliko bolj navdihujoča, kot tista, ki jo vidimo, ko čakamo v varnem mehurčku. Stiskalo nas bo, včasih se bomo vprašali, če je to, kar počnemo sploh pravilno, ampak verjemite mi, ti občutki so v končni fazi veliko bolj prijetni kot pa navidezno udobje, ki nosi s seboj žalost in neizpolnjene želje.

27) Ne prilagodi življenjskega sloga delu, ampak ustvari si delo, ki podpira tvoj življenjski slog in tako, kot bi rad preživljal svoje dneve.

That’s all. Nič za dodat. ?

28) NE je ravno tako pomemben kot JA.

Pazi, da ko nekomu rečeš JA, sebi ne rečeš NE. Razjasni svoje vrednote in se jih drži, kajti potem postane sprejemanje odločitev veliko lažje.

29) Sanje so svobodne.

Presliši vse, ki ti pravijo, da so tvoje sanje nore in da se postavi na realna tla. Kje pa piše, da se ne sme sanjati? Kje pa piše, da ne smemo imeti sanj? Če si oni ne upajo sanjati, ne potlačit svojih sanj zaradi njih.

30) Spremeniš lahko le sebe.

Nikogar drugega. Drugim si lahko le vzor in inspiracija. Vsakdo je lahko le sam svoj rešitelj.

⭐⭐⭐⭐

31) Materinstvo = osebni razvoj x10

Materinstvo je učenje neskončne ljubezni. Materinstvo je učenje potrpežljivosti. Materinstvo je takšno lepo ogledalo, ki ti pokaže, na katerih področjih boš moral še krepko delati na sebi, da boš otroku predal čimmanjšo prtljago vseh svojih omejujočih prepričanj. Veselim se teh let, ko se bodo še dodatno testirale moje meje.

32) Živimo v najboljšem možnem času …

… da si lahko zgradimo eno izjemno življenje, ki se ga bomo s ponosom spominjali na stara leta.

33) Ne boj se naliti najprej v svojo skodelico.

Ne boj se poskrbeti za svoja čustva. Ne boj se razvajati. Ne boj si vzeti čas zase. Ne boj se biti ti in kdaj narediti kakšno morda na prvi pogled nepotrebno in časovno potratno stvar, čisto tako iz užitka. Srečo lahko delim naprej samo če sem tudi jaz srečna. Ne moremo biti najboljša verzija sebe, najbolj učinkovit partner/vodja/starš/zaposlen, če smo stalno izčrpani, če nenehno dajemo potrebe drugih pred svoje in se razdajamo do tolikšne meje, da nam ne preostane nič časa za polnjenje baterij. 😉