Potovati. Iti nekam, kamorkoli. Bodisi je to znan kraj ali ne. Ni pomembno, ali je to sosednje mesto, nova država ali kontinent na drugem koncu sveta. In osebno sem tudi mnenja, da ni važno, ali greš tja za nekaj dni, več mesecev ali več let. Vse dokler imaš vsaj malo zanimanja za destinacijo, ki jo boš obiskal in si se pripravljen učiti, rasti, mislim, da potuješ.

Kako je pa s planiranjem potovanj? Je bolje vse načrtovati mesece poprej ali se prepustiti neznanemu in se odločati zgolj na kraju samem?

Verjamem, da je definitivno druga možnost bolj privlačna. Spontanost in skoki v neznano, kar dvignejo adrenalin, res pa je tudi, da lahko zadnje minutne odločitve in priprave pripeljejo do višjih cen nastanitev, letov in nepredvidenih obvozov, zaradi katerih ne vidimo tistega, kar smo si tako želeli videti.

Včasih so last-minute potovanja odlična zadeva, vseeno pa ti vnaprejšnje planiranje prinese veliko več koristi.

Ti povem še eno zanimivost? Menda je kar 50 odstotkov užitkov vezanih na same priprave. Kdo bi si mislil, da zgolj seznanjanje z deželo preko knjig, revij, pripovedi drugih popotnikov in planiranje, nudita takšno veselje.

Francoski novelist Gustave Flaubert je tako lepo povzel: “Užitek najdemo najprej v pričakovanju, kasneje v spominu.” Se ti ne zdi, da to enkratno sovpada s potovanji?

Načrtovanje vnaprej je res zakon. Že zgolj to, če vsaj približno vemo, kam gremo in kaj bomo tam počeli, nam lahko prihrani ogromno živcev. Zdaj pa še eno vprašanje. Ko planirate, kam zapisujete vse informacije, ki jih najdete? Imate tako kot jaz milijon zavihkov na računalniku, neskončno mailov z vsemi informacijami in na kupe A4 listov, kjer piše vse od tega kaj bi bilo dobro vzeti s seboj do tega, ob katerih urah gre kateri avtobus kam?

Po pravici povedano, upam, da ne. Držim pesti, da ste bolj organizirani, da imate vse na enem mestu in da na dan pred potovanjem točno veste kaj in kako.

Za vse ostale, ki ste bolj podobni meni in vas teden pred potovanjem zgrabita kaos in panika, da boste kaj pozabili, sem pa ustvarila nekaj, kar nam bo olajšalo precej zadev.

Imenuje se WANDERLUST – popotniški zvezek. Lahko bi ga poimenovala tudi popotniški planer in dnevnik.

 • WANDERLUST Bahami – popotniški zvezek

  13.95  z DDV
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • WANDERLUST Sahara- popotniški zvezek

  13.95  z DDV
  Dodaj v košarico Podrobnosti

Nastal je po lastni potrebi po večji organiziranosti na potovanjih in pred njimi. Ugotovila sem, da čeprav imam svoj planer, ga nikakor nisem čutila, da bi ga uporabljala tudi za priprave na dopust. Vseeno so v njem čisto druga vprašanja.

Kaj je bilo tisto najpomembnejše vodilo, ki sem ga imela v mislih, ko sem ga oblikovala? Da ko ga boš prijela v roke, si boš končno oddahnila, ker boš vedela, da bodo od zdaj naprej vse informacije na enem mestu. Nič več iskanja, kam si že kaj napisala, nič več stresa in jeze, ker si spet nekaj izgubila ali pozabila.

Dopust se miselno začne že precej prej, preden sploh stopimo na letalo ali se usedemo v avto. Ravno zato je bil moj namen, da ti z WANDERLUST zvezkom čimbolj polepšam tudi te dni.

Torej, gremo po vrsti, da ti ga na hitro malo predstavim, preden pride k tebi:

 • Tale zvezek bo postal del tvoje zapuščine. Verjela ali ne, vanj boš lahko zapisala ne le kaj vse moraš dati v potovalko, ampak tudi vse spomine, vtise in nove izkušnje, ki jih boš nabirala tekom potovanja.
 • V njem je mapa sveta, kamor boš lahko označila tvoj kraj potovanja in za vedno zabeležila, kaj je bilo tisto, kar te je pripeljalo do odločitve, da želiš iti točno tja.
 • Zamuda ure leta prinese s seboj kar ogromno preglavic. Pozabljena številka rezervacije ni prav tako nič kaj pravljična. Ravno za te namene sem dodala rubriko “Pregled potovanja”, kamor lahko zapišeš vse najpomembnejše informacije na eno mesto – kdaj je odhod, prihod, ura, pomembne telefonske številke in naslovi.
 • Stroški. Ti v času dopusta tako radi narastejo. Saj ni čudno, vseeno tiste dni skačemo izven naše standardne rutine, zato je tudi ta denarna percepcija malo izkrivljena. Da ne bo preveč šoka, ko se pride nazaj domov, sem dodala seznam predvidenih stroškov in seznam dnevnih odhodkov – da si vedno na tekočem, kam odteka denar in koliko se lahko še pocrkljaš.
 • Kako že gre? Na dopustu se kilogrami kar sami nabirajo. Malo heca, ampak nekaj je res na temu. Nevem ali zato, ker se bolj prepustimo kulinaričnim užitkom ali zato, ker se takrat ne toliko gibamo. Kakorkoli, v popotniškem zvezku WANDERLUST lahko sledimo tudi svojim prehranjevalnim navadam. Tabelo o prehrani lahko uporabimo za načrtovanje, kje bomo jedli kateri dan ali da beležimo, kje smo razvajali svoje brbunčice.
 • Pakiranje. A veš, da je to menda eno izmed najbolj stresnih opravil? Se ne bi morala bolj strinjati. Takoj bi preskočila ta del. Kaj bi dala, da bi lahko samo zaprla oči, jih nazaj odprla in bi bilo v potovalkah točno to, kar bom rabila. Nič več, nič manj. Nič pozabljenega, nič preveč vzetega. Ampak ni tako. Seveda, da ne. Bi bilo prelepo. Sem pa ravno za ta namen, da si lahko ta del vsaj malo olajšamo, dodala v zvezek tudi prostor za sezname, kjer si boš lahko zapisala kaj vse moraš nujno vzeti s seboj in nujno narediti vse do trenutka preden odpeketaš na lepše. Nič več ti ne bo treba vse stresati iz glave zadnje minute, ker si boš to lahko že prej vse zapisala in potem samo gledala in kljukala.
 • Spontanost = več adrenalina, večji skok iz cone udobja. Verjamem pa, da je dobro vseeno imeti vsaj nek okvirni plan, kam želiš iti in kaj želiš kdaj početi. V zvezek boš lahko vse to zapisala. Prostora boš imela za kar 3 tedne dogodivščin. Naredila boš lahko splošen pregled in nato še beležila dogodke iz posameznega dneva.
 • Seveda v njem najdeš tudi prostor za beležke, fotografije in vse dodatne zapiske, da si lahko vse še dodatno prilagodiš po svojih potrebah.

Upam, da boš tudi ti navdušena nad WANDERLUSTom, tako kot sem jaz. Zanj sem izbrala dve platnici – ena, ki bolj spominja na Bahame, druga pa na Saharo.

Prav zanima me, katera ti bo bolj pri srcu in komaj čakam, da bodo tvoji popotniški spomini končno imeli prostor, kjer bodo varno shranjeni. Veš kakšno veselje te bo spreletelo, ko boš točno ta zvezek čez nekaj let ponovno prijela v roke in prebrala najljubše trenutke vsakega dne potovanja, ki bi jih drugače pozabila.

Podariš ga lahko sebi, najboljši prijateljici in tudi svojim otrokom.

 • WANDERLUST Bahami – popotniški zvezek

  13.95  z DDV
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • WANDERLUST Sahara- popotniški zvezek

  13.95  z DDV
  Dodaj v košarico Podrobnosti