Česa me uči koronavirus in kaj lahko nauči tebe?

Aneja Štrukelj

Česa me uči koronavirus in kaj lahko nauči tebe?

Aneja Štrukelj

Zunaj pomlad in pol, potem nas preseneti sneg, mi pa zaprti med štirimi stenami. Lepa reč, kajne? Če bi mi kdo rekel v začetku tega leta, kaj vse nas čaka, mu ne bi niti pod razno verjela. A kaj hočemo: edina stalnica v življenju so spremembe, pa naj bodo na bolje ali na slabše – čeprav ni nobena stvar samo dobra in nobena samo slaba. Tako je tudi s to situacijo, ki nam jo je prinesel koronavirus oz. COVID-19.

Vsekakor velja upoštevati vse preventivne napotke državnih organov in stroke, zraven pa obvezno ne pozabiti na zdravo pamet – pa naj bo kmečka ali mestna! Sicer se lahko znajdete v takšnem primežu stiske, kot sem se jaz. No, verjamem in vem, da nisem edina. Za trenutek ali dva me je ta koronavirus res prestrašil in skoraj paraliziral, priznam! A potem sem si zastavila stvari drugače – k sreči imam v krvi planiranje, načrtovanje in prenačrtovanje.

Kaj se je zgodilo?

Ujela sem se v zanko prekomerne informiranosti, nasprotujočih si informacij, brala sem novice, gledala ves čas po socialnih omrežjih, kaj je novega, brala sem o tisoč in eni teoriji zarote in še kaj. Ko so sporočili, da bodo zaprli vrtce, se je pa še panika pojavila in milijon vprašanj, kako bom zmogla biti hkrati prisotna, dobra mama in nujno opraviti vse, kar moram narediti za s.p., da lahko nahranim svojo družino.

Moji možgani so naredili par najhujših možnih scenarijev in počutila sem se, kot da nimam več ne kontrole in nikakršne izbire. Občutek utesnjenosti se je dvignil na višek.

K sreči je to živčno stanje držalo le nekaj neprijetnih ur (hvaležna za vse pretekle treninge, kako umiriti notranjega kritika), potem pa sem vzela usodo v svoje roke (kolikor jo pač lahko) in se odločila, da se od večine teh novic in nenehnega spremljanja aktualnega stanja pod pretvezo, da moram biti ves čas na tekočem, distanciram.

Da se odpovem tej konfuzni obveščenosti in odvečni paniki, saj me v domači karanteni potrebujejo celo in vso, pa tudi sama to želim zase. Ko sem blokirala par teh strani ter se le odločila, da se držim stran od teh novic, se mi je odvalil od srca en velikanski kamen.

Vsekakor je dejstvo, da je koronavirus še vedno zunaj in da moramo biti previdni in vzeti situacijo nadvse resno, a vendarle imamo po drugi strani tudi moč – moč, da se odločimo, kam bomo usmerjali svoje misli in s tem tudi svoja dejanja. Povsem v naših rokah je, kam bomo dajali fokus in koga bomo hranili – dobro ali zlo.

Sprememba dnevne rutine

Ugotavljam, da je izredno pomembno tudi v teh dneh, no, morda v teh dneh še bolj, da ohranimo dnevno rutino in sledimo svojim ciljem, tudi če se zdijo ti še tako neznatni. Morda je komu prvi teden samoizolacije celo prijal, ker se je po dolgem času lahko dobro naspal, šel na dodaten sprehod v naravo, naredil kakšno domače opravilo, ki je že leta čakalo, a sedaj, ko smo se počasi »ustalili« v tem novi začasni realnosti, stvar več ne paše. Morda ne paše več toliko bližine, toliko počitka, toliko brezčasja, toliko enega in istega … Ravno zato je pomembno, da si ustvarimo v teh izrednih razmerah svoj interni urnik oziroma okviren urnik za svojo družino.

Nikakor ni potrebno, da le le-ta strog in nepopustljiv, a naj bo vodilo skozi dan – kot nekakšno ogrodje, ki nam pomaga vzdrževati kondicijo, dobro voljo in stabilnost.

Predlog urnika lahko izgleda takole – seveda naj si ga vsak prilagodi glede na svoje potrebe in stanje:

7.30 – vstajanje in kratko razgibavanje

8.00 – zajtrk in pospravljanje

9.00 – šola na domu oziroma čas za ustvarjenje (otroci) / delo od doma (odrasli)

11.00 – malica

11.30 – delo na vrtu / uživanje na balkonu / lahko tudi sprehod v gozd, a pazi na distanco

12.30 – kuhanje kosila

13.30 – kosilo

14.00 – popoldanski počitek, branje, igranje

15.00 – šola na domu (otroci) / gospodinjska in ostala hišna opravila (odrasli)

16.30 – kratek sprehod ven (stran od drugih, držati razdaljo) oziroma telovadba doma

17.00 – malica

17.00 – čas za družabne igre oziroma hobi

18.30 – priprava večerje in večerja

19.30 – priprava na spanje (otroci) / čas zase (odrasli)

20.00 – branje pravljice za lahko noč (otroci)

20.30 – čas za dober film ali knjigo

22.00 – spanje (odrasli)

Kot sem že prej rekla – to je samo en primer. Ideja. Vsak si more ure v dnevu prilagoditi glede nase in na svoje navade.

Koronavirus in stanje, ki je z njim prišlo, je tudi priložnost, da ugotovimo in postorimo en kup reči, ki jih sicer radi odlagamo na nedoločen čas (pospravljanje) ali pa kar pod predpražnik (odnosi). Koronavirus nam prinaša čas za retrospektivo in pogled vase – pa če si to želimo ali ne. Zdaj je očitno čas, in to zelo zelo zelo! Kaj vse koristnega zase in svet lahko delamo oziroma naredimo te dni in tedne čakanja, da ne bomo le širili strahu, panike in slabe volje, ki so že itak prisotni? Dejstvo je, da smo vsi nekoliko negotovi, a kaj ni negotov pravzaprav čisto vsak dan, ki ga živimo, pa če je v igri koronavirus ali ne?

13 srečnih stvari, ki jih lahko počneš v času samoizolacije zaradi koronavirusa 

 1. Razmisliš o svojih odnosih z bližnjimi. Si na pravem mestu in s pravimi ljudmi? Doma in v službi? Kaj lahko izboljšaš in spremeniš pri sebi glede tega, da bo boljše ali še boljše?
 2. Dokončaš ali popraviš stvari »na čakanju«. Na primer: dokončaš končno sliko, ki si jo začela slikati dve leti nazaj, odpišeš končno prijateljici, ki na tvoje pismo čaka že mesece, zašiješ vse strgane nogavice, ki so sicer še dobre …
 3. Pospraviš stvari »na čakanju«. Na primer: klet, podstrešje ali zgolj tisto zoprno omaro. Pospravljanje naj vsebuje tudi metanje neuporabnih reči stran oziroma podarjanje naprej.
 4. Končno prebereš tisto knjigo, ki jo nameravaš že eno leto, ali pogledaš brez slabe vesti dober film (dva ali tri J).
 5. Končno zares poskrbiš zase tako, si urediš kakovostno, polnovredno in redno prehrano ter poskrbiš za redno gibanje – tudi s pomočjo spletnih vodičev in vodnikov se da. Si slišala, da je nek Francoz pred dnevi na lastnem balkonu pretekel ves maraton? No, v tak ekstrem ti ni treba iti, če narediš vsak dan le petdesetino tega – bo že nekaj za začetek! J
 6. S pomočjo spleta se pričneš učiti tujega jezika oziroma utrjuješ znanje starega. Lahko v roke vzameš tudi zaprašen inštrument in nadgradiš svoje glasbeno znanje.
 7. Lahko se učiš slikati oziroma sprostiš svojo ustvarjalnost. Tudi kuharsko. Prebudi ustvarjalca in inovatorja v sebi!
 8. Vrneš se nazaj k naravi in sebi. Greš – če ti dopuščajo razmere in okolica – večkrat ven in se povežeš z drevesi, rastlinami in živalmi. Končno si upaj objeti drevo!
 9. Prični nabirati divje užitne rastline. Si letos že nabrala regrat? Vanj lahko daš tudi Cvetove marjetic, vijolic in trobentic. Kaj pa gozdni regrat – si ga že poskusila?
 10. Pričneš urejati svoj vrtiček ali balkonsko gredico. Zavedanje o samooskrbi se bo dodobra spet prebudilo šele letos. Če nimaš možnosti vrtnarjenja, se lahko bolj poglobiš v točko 9 in osvojiš zanje o užitnih rastlinah. Narava je pravzaprav divji vrt, na katerega nam ni potrebno saditi – samo spoštovati jo moramo in negovati ter pobrati njene sadove, plodove in darove.
 11. Vsak večer si lahko narediš samomasažo telesa. Telo ti bo nadvse hvaležno. Pri tem uporabi kakšno kakovostno olje. Ne pozabi niti na masažo ušes in prstov na nogah!
 12. Vsak dan narediš nekaj novega. Morda skuhaš kakšno novo jed, navežeš stik s kom, greš ven iz cone udobja, kolikor ti koronavirus dopušča, ter si tako poživiš duha.
 13. Krepiš hvaležnost še bolj! Poglej, kaj vse imaš in kaj vse »štima« v tvojem življenju! Zapiši to vsak dan znova! Vsaj pet stvari vsak dan! Poglej, zrak pri nas je čist, iz pipe teče sveža voda, hladilniki so razmeroma polni, telo nam služi po svojih najboljših rečeh, ptički pojejo, kot da ni nič, marjetice se ti navihano nasmihajo in še in še!

In še enkrat: Ne pozabi, da je v tebi vedenje in moč, kam in komu posvečaš svoje misli in svojo energijo!

Pa še tole bom rekla za zaključek: Čeprav smo skoraj že aprila, se to tokrat ne bo slišalo klišejsko, kot se rado ob novem letu: Naj bo srečno in zdravo! Ampak zares!

Iz srca hvala tudi vsem, ki zaradi narave dela ne morete ostajati doma, ampak skrbite za nas. Hvaležna za vas, da držite svet pokonci v teh časih.

#ostanidoma #dvatednabomdalamir #čejetrebatudiveč #skupajzmoremo

↓ DRUGE OBJAVE ↓