8 načinov, kako bolj ljubiti svoje telo in dušo

Aneja Štrukelj

8 načinov, kako bolj ljubiti svoje telo in dušo

Aneja Štrukelj

Čas, v katerega smo stopili, prestavlja nov začetek. S pomladjo se rodi mnogo novega.  Tisto, kar je dobesedno ali na simbolni ravni umrlo oziroma se poslovilo pozimi, sedaj daje prostran prostor svežim rečem. Ob neštetih novo zraslih bilkah in cvetlicah se oglašajo ptički, ženitve potekajo skoraj na vsaki veji, razne ženitve in druga povezovanja pa potekajo tudi med ljudmi.

Nevidna nit radosti življenja, ki se jih reče ljubezen, vsako leto znova obnovi svet rastlin in živali, ljudem pa se s prvimi močnejšimi žarki sonca prebudijo goreča čustva. A izrabljene fraze so običajno še kako resnične, zato so tudi tako obrabljene.

Ena od njih je, da lahko resnično ljubimo druge in svet le, če najprej brezpogojno ljubimo sebe.

Tako preprosto zakomplicirano, kajne? Večina od nas ljubezen do sebe krepi in utrjuje vse življenje, redkim pa je ta skoraj položena v zibelko.

Kako pa je pri tebi? Kako močna je ta tvoja ljubezen do zate najpomembnejše osebe na svetu – tebe?

Se ljubiš bolj, kot ljubiš svojega partnerja in/ali otroke? Težko vprašanje, saj vem … A le, če je tvoja ljubezen do tebe same dovolj močna – pa ne kot navaden egoizem, ki rani druge – lahko naprej razvija ostale zdrave življenjske radosti in vrednote. Živalim in rastlinam je to prihranjeno. Rastline rastejo brez kančka samouničevalnih misli strumo navzgor in se vedno obračajo za soncem, živali pa imajo to brezkompromisno ljubezen do sebe oziroma ta nagon že v sebi. Hmmm, za človeka pa od daleč zgleda, kot da mu včasih človeška pamet ne pomaga kaj dosti …

Kako ljubiti sebe?

Načinov, kako krepiti ljubezen di sebe, je nešteto. Na hitro se ti načini delijo na ljubezen do telesa in ljubezen do duše. Obema vrstama ljubezni do sebe bi se lahko reklo tudi nega. Kajti ljubezen ima vse prvine nege.

Sedaj je – vsaj glede na reklame okoli in mnoge objave prijateljev in znancev na socialnih omrežjih – ta ljubezen do sebe res na vrhuncu.

Povsod slike uživanja, razvajanja, rajskih krajev, dobre družbe, srečnih družinskih trenutkov in norih doživetij. Vendar ali je res tako?

Meni vse skupaj izgleda malo za lase privlečeno iz čisto preprostega razloga. Ko poslušam ljudi okoli sebe, se večina bolj ali manj odkrito pritožuje, da je utrujena, da nima več pravega časa zase in mnogim kopni zato volja do življenja. Čeprav njihove objave na socialnih omrežjih dajejo precej drugačen vtis. Tak, da bi se človeku kar malce kolcalo po tako izpolnjenem življenju. A na koncu človek ugotovi, da mnogi – verjetno iz želje in potrebe po tem, da bi bili sprejeti in ljubljeni – namesto, da bi se obrnili k sebi in sebi dali to primarno ljubezen, iščejo potrditve od zunaj. Lahko bi rekli, da gre v tem primeru za lažnivo ljubezen do sebe, ki je v resnici le nora potreba po ljubezni.

Dejanja, s katerimi bi podprli ljubezen do sebe, pa tako prevečkrat ostajajo le teorija na nekem pozabljenem spisku.

Z zavedanjem lahko to vsak pri sebi spremeni. Manj klečeplazenja za raznimi praznimi potrditvami, všečki in neizpolnjenimi odnosi ter več pogledovanja k resničnim potrebam in željam naše duše in telesa, vključno s čisto konkretnimi izpolnitvami le-teh!

8 načinov, kako bolj ljubiti svoje telo

Neglede na to, ali si (že) mama ali ne, zna biti vsakdanji tempo prav pasji. Mnogokrat se v njem zaradi v resnici ne tako pomembnih reči do sebe obnašamo prav mačehovsko. V prvi vrsti do telesa, ko premalo spimo, neredno jemo, se premalo gibljemo in še in še. Prava ljubezen do sebe na begu …

Svoje telo lahko bolj ljubiš preprosto tako, da ga bolj neguješ. Pa ne tako, da ga prekrivaš s pudrom, ki ga potem sploh dol ne spereš, da ga mučiš s pretesno obleko in neudobnimi čevlji, ker je to pač morda moderno … Čistokrvno ljubezen svojemu telesu daš lahko le tako, da nanj pogledaš kot na najboljšega prijatelja in mu daš tisto, kar potrebuje. Tisto, po čemer hrepeni. Seveda moraš prej ločiti, ali je neko hrepenenje v resnici odvisnost – takega hrepenenja, če želiš krepiti resnično ljubezen do sebe, seveda ne boš uresničila.

Sedaj pa nekaj čisto konkretnih nasvetov, za katere je dobro poskrbeti, da bo ljubezen do telesa resnična:

 1. Redna in zdrava prehrana. V množici vseh prehranjevalnih režimov in diet je najbolje, da najprej prisluhneš sebi in se trudiš v svoj jedilnik vključiti kar največ lokalne hrane.
 2. Ljubeče in redno gibanje. Glej, da to ne bo takšno, da ti bo dolgoročno prineslo različne obrabe in poškodbe telesa. Seveda je pri dobri vadbi potreben določen napor, a ta nikoli ne sme telesa raniti.
 3. Zadostno hidriranje oziroma dovolj velik vnos kakovostnih tekočin v telo. Brez vode ni življenja. S staranjem, ko se telo počasi izsušuje, pa je to morda še pomembnejše.
 4. Dovolj spanca in po potrebi dnevnega počitka. Se zavedaš, da je to nevidno tekmovanje, kdo bo bolje in več naredil, v resnici produkt kapitalizma, ki hoče prav ves čas več in več proizvajati in prodajati? No, telo tega noče, čeprav ga morda še vedno malce siliš v to. In ne potrebuje vsak človek osem ur spanja, kot se rado govori. Nekateri potrebujejo manj, nekateri potrebujejo več. In oboje je dovoljeno. J
 5. Telo obožuje udobno obleko. Kar pa še ne pomeni, da le-ta ne more biti tudi lepa obenem. Telo bi že davno odvrglo pretesne pasove, steznike, občasno tudi nedrčke in še kaj, če bi le lahko.
 6. Udobna obutev je nuja. Z nogami se premikamo v svet, v življenje. Prav je, da jim namenimo dovolj pozornosti. Tvojim nogam visoke petke prav nič ne prijajo, niti pretesna obuvala … Tudi tukaj se najde precej udobnih in elegantnih rešitev. Niso udobne le superge. Noge in podplati pa obožujejo tudi redne masaže, če si slučajno na to že pozabila …
 7. Telo ljubi naravno nego. To pomeni, da si želi le čisto in svežo vodo ter kozmetiko iz najboljših naravnih sestavin. Z malo spretnosti in volje si kak »kozmetični poljubček sebi« lahko narediš kar sama doma …
 8. Nakit in ostalo pridatki (pokrivala, rokavice …) naj tako kot oblačila in obutev najprej sledijo udobju, šele potem naj zadovoljujejo estetske ali modne standarde.

8 načinov, kako bolj ljubiti svojo dušo

Kaj pa dušo, kako lahko preko konkretnih dejanj ljubiš njo? Podajam ti nekaj preprostih, a še kako resničnih in potrebnih idej, da boš ljubezen do sebe lahko izpolnjevala celostno.

 1. Redna skrb za notranje interese, na primer konjičke, je za dušo nuja. Če rada rišeš, si vzemi čas za to. Če rada jahaš, poješ, plešeš ali kaj drugega – poskrbi, da tvoj duh počne, kar mu ugaja. Če ti urnik ne dopušča tega vsak teden, pa delaj to enkrat mesečno oziroma tolikokrat, kot lahko. Nikar ne opusti svojih veselj!
 2. Druženje s sorodnimi dušami je zelo blagodejno. Pa ne zgolj virtualno. Poskrbi, da bo tudi tvoje realno življenje polno izpopolnjujočih odnosov, četudi morda ne dušnih navez.
 3. Duša obožuje naravo. Večkrat jo pelji ven na sprehod. Na sonce, v hribe, na morje, kakor koli, kjer se lahko poveže sama s seboj. Pa tudi telo ti bo ob tem hvaležno.
 4. Dovolj miru in časa za notranjo refleksijo je temelj, na katerem cveti duša. Naj ne bo to le takrat, ko pride bo izgorelosti. Že kratka jutranja meditacija lahko poskrbi, da bo to duša dobivala redno. Nekaterim koristi tudi molitev … Ljudje smo različni, zato sama zase najbolj veš, kje, kdaj in kako brez izgovorov lahko najdeš te trenutke.
 5. Duša rada dela tisto, v čemer vidi smisel. S čim se preživljaš? Se ti zdi, da se tudi tvoji duši posredno ali neposredno to delo zdi izpopolnjujoče, da to delo koristi svetu in ljudem? Če ne, razmisli o kratkoročni ali dolgoročni spremembi na delovnem področju.
 6. Duša je mehka in prožna ter ves čas raste, zato ves čas potrebuje spremembe. Naj te prastare zapovedi in odločitve, ki ti že dolgo ne služijo, pri bolj iskrivem in nasmejanem življenju ne omejujejo. Razmisli, kaj v življenju ti odlično služi, kaj srednje in kaj, čeprav je še del tebe, nič več? Potem pa naredi načrt in pogumno izvedi spremembe.
 7. Duša je nagnjena k resnici in pravici. Tako se dolgoročno lahko najlažje in najhitreje razvija, čeprav v resnici to mnogokrat ni najlažja in najhitrejša pot. Se pa izredno splača.
 8. Duša najraje sledi sebi in s tem je odličen zgled tudi drugim. Kadar se duša dobro počuti in dela zase prave reči, čeprav se te morda komu zdijo nenavadne, takrat cveti. In to cvetenje »okuži« tudi druge. To je pravzaprav formula, kako lahko spremeniti svet na bolje. Ko spremenimo sebe, ko sledimo sebi, takrat najbolj na bolje spreminjamo svet.

Sedaj pa si na vrsti ti. Dodaj na svoj spisek kakšno novo ljubezen do sebe in jo skrbno izvajaj. Naj te slaba vest, da zato premalo narediš za druge, ne prelisiči. Prav tako ne pusti, da ti to slabo vest vzpodbujajo drugi. Vprašaj svojo dušo, vprašaj svoje telo – in vedela boš, kaj je zate najbolj prav! Našla boš pravo in resnično ljubezen, ki traja večno!

Ker se tudi sama ukvarjam s tem, da moja ljubezen do mene radostno raste, sem pripravila, da gre lahko to tebi in meni še bolje, seznam kar 300 fantastičnih idej in ciljev, s katerimi bova še lažje prišli do uspešnega in ljubečega življenja. Vsaka zase in obe skupaj. ;)

↓ DRUGE OBJAVE ↓