Notranji vs. zunanji svet – kdo vlada tebi

Aneja Štrukelj

↓ POGLEJ VIDEO ↓

↓ ali PREBERI TRANSKRIPT ↓

V osnovni šoli sem mislila, da ti bo v življenju lahko samo, če boš nosil domov petice in imel odličen šolski uspeh.

Potem sem mislila, da so pametni samo tisti, ki imajo nevem koliko diplom v žepu.

Mislila sem tudi, da več, kot se formalno izobražuješ, večji modrec si.

In potem je ta odličnjakinja z imenom Aneja prišla do faksa, postala po domače povedano “faliran” študent, počutila sem se spet po domače povedano »di merda«, potrebovala nevem koliko časa, da sem prišla do tiste formalne diplome, ampak na srečo sem v tem času ugotovila, da je vse, kar sem prej mislila o modrosti, daleč od prave resnice.

Bili so časi, ko sem mislila tudi, da je glavna življenjska pot vsakega človeka ta, da konča šolanje, dobi službo, si ustvari družino, dela dokler ne gre v penzijo in potem šele uživa, kolikor mu je pač še danega časa.

Kakšne sanje, kakšni cilji, kakšna sreča, kakšno notranje zadovoljstvo, kakšna hvaležnost.

Kakšna osebna in duhovna rast?? Samo en cilj je bil pomemben – delati moraš tisto, kar ti drugi rečejo, da moraš delati in želeti si moraš samo tisto, kar ti reklame in vsi drugi rečejo, da si moraš želeti.

No, a ti povem, kaj sem potem ugotovila? Kje se skriva tista prava modrost?

Prava modrost se skriva v odklepanju tistega, kar se nahaja znotraj nas. V odkrivanju samega sebe. Pri preseganju samega sebe.

Pri preseganju sebe, kakšen si bil 1 leto, 2 leti, 5 let, 10 let nazaj.

In to je tudi tista največja pustolovščina v našem življenju.

Ne to, da konec dneva obkljukamo na koliko sestankih smo bili, koliko računov smo plačali, koliko smo počistili stanovanje, koliko novih sledilcev smo dobili, ampak da pogledamo, če smo bili danes boljši kot včeraj.

Če smo si drznili slediti sebi. Če smo si drznili pogledati naše strahove in jim stopiti naproti. Če smo si drznili narediti tudi kaj neudobnega.

Veš, od dneva, ko otrok prvič odpre oči in mu je predstavljen ta nov svet, se že začne njegov lov za iskanjem svojega notranjega pristnega jaz-a.

Ko raste, stvari kot so družina, družba, okolje, politične ideje, religija, izobraževanje in tradicije, vplivajo na njegovo življenje in pogled na svet.

Oblikujejo se mu prepričanja in vrednote. Ve, kaj se smatra kot družbeno OK in kaj ni OK.

In ker je velikokrat to, kar smo, ko nas nihče ne gleda, družbeno mogoče nesprejemljivo, se naš ego nauči postavljati maske na naš obraz.

Začne delati vse na tem, da pozabimo nase in se kar se da dobro prilagodimo zunanjemu svetu. Ja, želi nas zaščititi. Na nek svoj čuden način.

Prepriča nas, da moramo ta zunanji svet upoštevati, drugače ne bomo nikoli dovolj dobri, dovolj srečni, dovolj ljubljeni.

Da bi nam bilo lažje, se začnemo potem osredotočati na površinske stvari – zasledujemo neke službene nazive, sanjamo o bleščečih avtomobilih, drvimo po najnovejši telefon in si kupujemo obleke po zadnji modi, da bi ja bili iz strani zunanjega sveta čim boljše sprejeti.

Začnemo delati kopico različnih stvari, za katere globoko v sebi vemo, da na koncu življenja ne pomenijo ničesar.

Stvari, katere najpogosteje nimajo nobene veze s tem, kdo v resnici smo.

Navzven nam tako družba govori, da nas bodo samo videz, slava in bogastvo ponesli daleč v življenju.

Ampak, ali resnično verjameš, da se naš notranji svet, naš notranji jaz strinja s tem?

Učenje tega, kako negovati in krepiti svoj notranji svet je prav tako pomembno za tvoje počutje in blaginjo, kot delati vse tisto, kar ti narekuje zunanji svet.

Tvoje misli, čustva, vrednote, navade in značaj igrajo ogromno vlogo pri tem, kako doživljaš zunanji svet in kaj privlačiš k sebi.

Ravno naše vsakodnevne misli in akcije so tiste, ki kreirajo našo realnost.

Zato mi že danes povej, kaj pa tebe navdaja z energijo?

Kaj je tisto, kar tebe osrečuje?

Ob čem uživaš?

Česa ne maraš?

Kaj te napolni s strastjo?

Si takoj našla odgovore ali si kaj obstala? Je bilo treba malo več časa misliti? Se je mogoče kaj vklopil notranji kritik, ki ti govori, da pri tebi nič kaj takega ne obstaja?

Brez skrbi, nisi edina, če se ti to dogaja. Nisi edina, če postaneš utrujena ob sami misli, da bi začela raziskovati tisto pravo sebe. Tisti tvoj pravi, najverjetneje že malo prašen in zakrit notranji svet.

Odkrivanje svoje pristne identitete, samega sebe, brez nalepk družbe, predstavlja delo.

Predstavljaj si to početje kot sestavljanje puzlov, kjer moraš, da dobiš čimbolj čisto sliko sebe, združiti skupaj čimveč kosov.

Mogoče se ti lahko zdi, da nimaš vseh delov pred seboj, da manjkajo. Ampak verjemi, da so, le prava vprašanja jim moramo zastaviti, da se prikažejo in da jih lahko damo na svoje mesto.

Duhovna rast ni zgolj lahkotno brezskrbno popotovanje, ampak tudi bitka, ki te stalno preverja, koliko si resnično pripravljena izpustiti svoja pretekla, nedelujoča prepričanja, navade, želje, da lahko ustvariš boljše življenje zase.

Zato te vabim, da naslednjič, ko boš v katerikoli planer (ali zgolj na list papirja) zapisovala svoje cilje ali si zastavljala nove novoletne obljube, najprej definiraš sebe.

Da si najprej odgovoriš na vprašanja, kjer pregledaš, kateri so tvoji interesi, vrednote, moči, veščine.

Zastavljaj si vprašanja. Ogromno vprašanj.

Ampak ne tistih, ki ti jih na pladnju daje tvoj ego in vodijo do dvomov, temveč tistih, ki ti pomagajo odkriti, kdo v resnici si, kaj si resnično želiš, kam si trenutno namenjena v življenju in zakaj počneš določene stvari.

In nato bodi potrpežljiva in vztrajna.

Notranjega miru in najboljše verzije sebe ni težko najti v dnevu, ko gre vse po planu in smo dobre volje. Večji izziv pride, ko se nam vse ruši in ne vemo več, kam se prijeti.

Povabi spremembe v svoje življenje. Poišči v njih vsaj eno dobro stvar.

Ker veš kaj se ponavadi dogaja? Veš, kdaj se naš notranji jaz najbolj pokaže? Ravno v trenutkih, ko se počutimo poraženi in ponižani.

Ravno v težkih časih želi naš pristni, prvotni notranji svet skočiti na plano in nam pokazati, da je še tam za vas in da vam je pripravljen stati ob strani, če mu le to dovolite.

To je bilo to za danes. Hvala, ker ste bili z mano. Hvala, za vsak srček, lajk, sporočilo, deljenje naprej. Hvala, ker mi pomagate prebujati sijaj v ljudeh in podarjati upanje.

Zdaj pa še ena pomembna novica.

Saj najbrž že veste, da se učenje ne zaključi nikoli, ne? Da je vse, kar si želim zame in za vas, da stalno rastemo (ker samo tako lahko postanemo še boljša verzija sebe)

In najbrž tudi že veste, da mi je všeč teorija, ampak da so mi dejanja še bolj.

Zato vam z veseljem sporočam, da sem odprla vrata čisto novemu, svežemu programu z imenom Prebujena zvezda.

No, da malo bolj razložim. V bistvu ni ravno program, ampak bolj spletno članstvo. Cenovno izjemno dostopno, ampak z več vsebine.

Če so vam všeč videi, ki jih dajem ven brezplačno vsak teden, potem pa je sploh za vas.

Vse moje zvezdice, znotraj spletnega članstva, bodo dobile še en dodaten, ekskluzivni video, kjer bomo še bolj podrobno predelali določeno tematiko.

Vsak mesec pa bo prišla tudi dodatna vaja oz. izziv, da boste lahko naučeno tudi spravili v prakso.

Če boste imeli dodatna vprašanja, pa vam bom na voljo v skriti Facebook skupini, kamor boste povabljeni.

In seveda ne pozabiti še na vodnik življenjske vizije Zaživi zdaj. Ne pozabiti da novo leto je pred vrati in da resnično ni potrebe, da si vse cilje zastavite šele januarja.

Prej jih boste imeli zapisane, prej jih boste lahko začeli uresničevati.

Se vidimo spet kmalu in hvala vam za vse!

↓ RAZIŠČI, KAKO SE LAHKO ŠE DRUŽIMO ↓

(klikni sliko)

↓ DRUGE OBJAVE ↓