Letos je prestopno leto! Ideje kako preživeti ta »dodatni« dan

Aneja Štrukelj

Letos je prestopno leto! Ideje kako preživeti ta »dodatni« dan

Aneja Štrukelj

Letos je prestopno leto! Kako boš preživela ta »dodatni« dan?

Si že ozavestila, da je letošnje leto nekoliko drugačno in obeta nekoliko več kot prejšnje – že samo po številu dni. Pa veš, zakaj sploh imamo prestopno leto in z njim 29. februar? Preprosto zato, da koledar (z našimi plani vred) štima. Koledarsko leto se ves čas ravno zaradi tega dodatnega dneva ujema s ciklom letnih časov. Letni časi se namreč ponavljajo eden za drugim vsako solarno leto – to je čas, ki ga Zemlja potrebuje, da zaključi pot po orbiti okoli našega sonca.

Obhodni čas Zemlje je tako približno 365,2422 dni, kar pomeni, da bi se letni časi počasi zamikali, če bi uporabljali le koledar, ki ima 365 dni. Če prestopni dan ne bi vsake štiri leta popestril koledarja, bi koledar v 4.000 letih »zamujal« približno pol dneva. Ta dan je uveden od leta 1582 naprej, pri nas pa uradno velja šele od 1919. leta. Res zanimivo! Malo obnavljanja osnovnošolskega znanja nikoli ne škodi … J Aja, še to: Ali veš, kako na hitro ugotoviš, ali je leto prestopno? Njegovo število deliš s 4. Če je rezultat brez ostanka, potem gre brez dvoma za 366-dnevno leto.

V zvezi s prestopnim letom pa obstaja tudi mnogo legend in običajev. Najbolj poznan je ta, da lahko le na ta dan ženske zasnubijo svoje moške. Izredna priložnost, kajne? ;)  Ta običaj izvira iz irske legende, kjer naj bi se sveta Brigita dogovorila s svetim Patrikom, da smejo tudi ženske zaprositi svoje partnerje, ampak samo vsaka štiri leta. Na tak način naj bi se vzpostavilo boljše ravnotežje med tradicionalno moškimi in tradicionalno ženskimi vlogami, tako nekako kot ga na dolgi rok vzpostavlja posebej dodani 29. februar pri koledarskem štetju dni.

Običajni in celo vraže na ta dan se razlikujejo od kraja do kraja. Nekje so celo mnenja, da so prestopna leta nesrečna, 29. februar pa velja za nesrečen dan, tako nekako kot petek 13. No, ja … Sama stvar vidim drugače in čisto s praktičnega vidika! Dan več na voljo zagotovo ne more biti slabo darilo. Je pa seveda vprašanje, kako kdo ta dan preživi. Tako kot vse ostale dni, se da tudi tega zapraviti in ga preživeti neizkoriščeno in neplodno. Nasploh je dobro v življenju imeti vizijo in plan (oboje po možnosti zapisano), ki lahko služita kot nekakšno grobo ogrodje, ki nam kaže pravo pot tudi takrat, ko malce pozabimo na vse ali pa ko nam prične pešati motivacija glede takšnih in drugačnih načrtov.

Kako boš letos ti preživela ta poseben dan? Jaz bom …

 Nekaj časa sem razmišljala, kaj meni pomeni ta dan, in ali mi sploh kaj pomeni. Prišla sem do zaključka, da vsak dan cenim sproti, da ne delam nikakršnih razlik. Hvaležnost, da diham, da sem, me spremlja na vsakem koraku, vsak trenutek in prav vsak dan. Le tako lahko združujem vse svoje prioritete: ljubezen do sebe, družinske obveznosti in radosti ter delo, ki ga rada opravljam.

A ker je 29. februar vseeno nekoliko drugačen dan, sem se odločila, da ga bom letos preživela z dodatno vrednostjo. Nekaj več časa bom ta dan namenila negi sebe, si privoščila wellness za dušo in telo ter bolj prisotno bila s svojima najdražjima fantoma.

Pa ti – že veš?

Boš morda ta dan še posebej produktivna, si boš privoščila dolgo načrtovan skok na tisti sončen hribček, boš šla plavat v mrzlo morje z najbolj odštekano prijateljico ali privoščila sebi in dragemu dan za globinski počitek? Možnosti je nešteto! A glede na to, da letošnji prestopni dan pride na soboto, se kar samo od sebe ponuja kakšna bolj uživaška kombinacija.

Nekaj idej za praznovanje 29. februarja

 Ta dan je lepa priložnost, da z otroki, če jih imaš, obnovite znanje o prestopnem letu in dnevu, v katerega se lahko vključi zabavna dejstva v zvezi s tem dnem. Na primer, da je 1 : 1.461 možnosti, da se človek rodi ravno na ta dan. Otroci lahko tudi sami sebi napišejo pismo, ki ga bodo lahko ponovno odprli naslednje prestopno leto. To zna biti precej zanimivo za vso družino. Pravzaprav je najbolje, da pisma sebi napišete kar vsi družinski člani!

Zanimivo je tudi raziskovati, kdo vse se je rodil in kaj vse se je zgodilo v preteklosti na ta dan. Med drugim se je leta 1692 rodil angleški pesnik John Byron, ki je najbolj znan po pesmi, ki jo je napisal svojemu psu. Ostalo raziskovanje pa naprej prepuščam tebi …

Lepa možnost pa je ta dan izkoristiti za poglobitev svojih življenjskih planov. Napišeš si lahko  vizijo za naslednjih ducat let, kar znese točno tri prestopna. V njej si postaviš vsako od teh prestopnih let za mejnik in znotraj vsakega opredeliš, kaj je tvoj cilj (do) takrat. Pri tem si lahko odlično pomagaš z mojim malim izumom, tematskim zvezkom Zaživi zdaj. Razmišljaj na temo Kdo in kaj želim biti čez dvanajst let? ter si vse čim bolj podrobno zapiši. Postavi si tudi časovne okvirje in čisto konkretne naloge, kako misliš svoje cilje doseči. Pri tem seveda bodi realna in tudi prizanesljiva do sebe in okolice. Običajno skoraj vse stvari potrebujejo nekaj časa več, kot ga načrtujemo.

Najbolj zabavna ideja za praznovanje 29. februarja pa je zagotovo zabava. Naredi jo, povabi družino in/ali prijatelje! Morda lahko povabljence pred prihodom pobaraš, naj razmislijo o tem, v čem so oni tako posebni, potem pa med druženjem poveste eden drugemu, v čem ste drugačni od drugih in v čem vidite, da je drugačen vsak od vas. Tako lahko poseben dan zapeljete na poseben način. Če dodate skupaj še ščepec hvaležnosti, te prestopne zabave nikoli ne boste pozabili.

Če pa še vedno nisi našla ideje zase, ti morda z naslednjim seznamčkom  desetih dodatnih idej, kaj vse lahko delaš na ta dan, pridem naproti:

  • Prebereš dobro knjigo. Mogoče raziščeš opus nekoga, ki se je rodil ali umrl na 29. februarja.
  • Obiščeš koncert ali gledališko predstavo.
  • Obiščeš ali pokličeš nekoga, ki ga vsaj štiri leta že nisi videla.
  • Pričneš z izdelavo prestopnega foto albuma. Kar pomeni, da se vsakega 29. februarja fotografiraš in spremljaš, kako se spreminjaš skozi (prestopna) leta.
  • Si privoščiš masažo hrbta ali refleksoterapijo.
  • Si kupiš kos oblačila ali obutve, ki te bo ves čas, kadar ga boš nosila, spominjal na ta poseben dan in s tem na to, kako dragoceno je življenje.
  • Se odpraviš na raziskovalni potep v prvi kraj v Sloveniji, ki ti pade na pamet, ki se začne s prvo črko tvojega imena.
  • Povabiš na obisk nekoga, ki ima rojstni dan v februarju ali pa je rojen 29. v katerem koli mesecu.
  • Ta dan nameniš globinski refleksiji in si vsa opažanja ter želje za prihodnost zapišeš. Zaključiš lahko z meditacijo.
  • Pustiš bližnjim, da te razvajajo. Morda boš morala prej jasno povedati, da imaš z njimi tak načrt. ;)

↓ DRUGE OBJAVE ↓