Maska, maska na obrazu povej, kaj skriva se v ženski tej?!

Aneja Štrukelj

Maska, maska na obrazu povej, kaj skriva se v ženski tej?!

Aneja Štrukelj

Pustni dnevi pred nami so vsako leto krasen čas, da se spomnimo starih običajev, da se poveselimo ob simbolnem odhodu zime in da globoko v srcu začutimo vonj po pomladi. Karnevalsko vzdušje, pisani kostumi, na vsakem koraku maska in vonj po krofih februar zagotovo delajo bolj barvit, nekako lažje prebavljiv.

Pa vendar je pust še posebej primeren čas, ki s svojo simboliko kar kliče, da še bolj poglobljeno razmišljamo o sebi, o pristnih in nepristnih odnosih, ki so prisotni v našem življenju … Pa tudi o tem, ali je naše življenje vsaj približno takšno, da nam je lahkotno živeti, ali ves čas po malem igramo in je maska ves čas v naši torbici, še večkrat pa na obrazu …

Kdaj razmišljaš o tem, kako pristna si v svojem življenju? Kje in zakaj te spremlja maska, kdaj si jo nadeneš – in zakaj? Kaj te »sili«, da to počneš in kako bi lahko življenje postalo bolj resnično, manj zlagano in zaigrano? Se ti zdi sploh realno, da bi znotraj osebnih ali poslovnih odnosov lahko ves čas bili tako iskreni, da bi se takšna ali drugačna maska kar stopila na našem obrazu, tudi če bi si jo nadeli?

Si se kdaj vprašala, draga moja, zakaj sploh nosimo masko oziroma večkrat kar maska nosi nas?

Obstaja nekaj povsem razumljivih razlogov, saj maska pravzaprav predstavlja nekakšen ščit, varno zavetje – a pred čem? Kaj največkrat skriva maska – pa ne le tvoja, če jo kdaj nosiš, temveč vse?

 1. Najpogosteje se za njo skriva ogromna količina strahu pred tem, da ne bomo prejete in ljubljene točno takšne, kot smo.
 2. Maska da občutek varnosti, saj se nam z njo zdi, da nam da oziroma skrije tudi tisto, kar mislimo, da nam manjka do popolnosti, oziroma skrije naše značajske in druge pomanjkljivosti. Tako kot puder lahko skrije izpuščaj na nosu, tako maska in različne vloge, ki jih igramo, lahko skrijejo našo sramežljivost, občutek, da smo manjvredne, ljubosumje, skrito agresijo in še kaj.
 3. Maska nam da občutek (navidezne) moči. Psihološko na dolgi rok ustvarja celo učinek odvisnosti. Brez maske se lahko počutimo kot, da bi bile gole, izjemno ranljive, skratka nepripravljene na zunanji svet in vse »bitke in zmage« tam zunaj v velikem svetu.
pustna maska

Vidna in nevidna maska

Obstaja več vrst mask, prve so čisto oprijemljive in vidne, druge pa so na prvi pogled nevidne, a se jih zato toliko bolj lahko (za)čuti. Da

boš lažje lahko raziskala pri sebi, kako sta ti in tvoja maska oziroma maske, ti podajam najprej seznam, ki našteva, kaj vse je lahko čisto oprijemljiva maska sodobne ženske.

Seveda pa je odvisno, kako vsako stvar uporabljamo. Vsaka stvar je lahko zgolj vsakdanji pripomoček, ob pretirani rabi pa lahko postane nekakšno varovalo, maska.

Sama boš pri sebi najbolje vedela in prepoznala, če je katera od naštetih stvari spodaj, tudi v tvoji »maska kategoriji«.

 1. Make-up. Kako pogosto ga uporabljaš? Si »upaš« brez šminke in pudra ven?
 2. Sončna očala. Jih nosiš le takrat, ko je sonce, ali ves čas? Si upaš ljudem pogledati v oči?
 3. Slušalke. Si ves čas odklopljena od sveta in v svojem svetu s svojo glasbo? Tudi to je lahko odlično skrita sodobna maska.
 4. Večen nasmešek. Se nasmihaš v dobrem in slabem, v soncu in dežju? Vre v tebi kdaj neurje, ti pa še kar kimaš in se nasmihaš?
 5. Ekstravagantna oblačila, frizure, uhani, nakit, tatuji lahko odlično skrijejo posameznikovo ranljivost, strah pred svetom.

Pri prepoznavanju svojega pravega obraza odlično pomaga prastara zdravilna metoda – pisanje.

Tematski zvezek za izris življenjske vizije Zaživi zdaj! ti je lahko pri tem v veliko pomoč. No, vsaj meni je bil in mi je še vedno velik pomočnik. Tudi glede lastnega prepoznavanja moje največje maske, ki sem jo nosila nekoč.

pustna maska

Zakaj ni dobro nositi maske?

Obstajajo trije povsem praktični razlogi, zakaj bi se morali znebiti maske, kajti le iskren in resničen način nas lahko vodi do prave sreče in izpolnjenega življenja.

Že Mahatma Gandhi je dejal, da je sreča skladnost misli, besed in dejanj. Tukaj vmes pa maska res nima kaj početi, se strinjaš?

Ti trije razlogi so:

 1. Delovati v skladu s svojimi potenciali in vrednotami. Le tako bomo sebe lahko razvile v najboljšo osebo znotraj trenutka oziroma določenega časovnega obdobja. Zakaj tako pravim – zato, ker se več čas spreminjamo. Najboljša ti danes bo drugačna od tiste, ki bo blestela jutri.
 2. Olajšanje na vsakem koraku. Kadar živimo lažnivo in je maska ves čas na našem obrazu, se moramo ves čas skrivati, nekaj prikrivati, si izmišljati in izkrivljati, da naša »igra« uspe. Prej ali slej pa se bo zgodilo, da se kaj pozabi, pove različno in naš sloves bo pod vprašajem. Kadar človek ostaja zvest sebi in se kaže tak, kakršen pač je – z vsemi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi vred, se kaj takega ne more zgoditi.
 3. Zdravilnost za dušo in telo. Kadar delujemo avtentično, sebe v celotni priznamo. To izredno blagodejno, celo zdravilno deluje na našo dušo in telo. Občutek, da si dovolj, da si popoln na glede na vse, da si ravno prav, je prava odrešitev in deluje kot nekakšen blagoslov, ki ga damo same sebi.
pustna maska

Poznaš “imposterjev” sindrom?

 Prav nihče na svetu se ne rodi z masko. Nekatere nam morda že v otroštvu nadene sistem, vzgoja ali druge okoliščine, spet druge – in to je največkrat – si zaradi občutka navidezne varnosti nadenemo ljudje kar sami. Si že slišala kdaj za “imposterjev” sindrom? Zanimivo in koristno ga je poznati, še bolj pa delovati v smeri njegovega premagovanja.

Imposterjev sindrom, znan tudi kot t. i. sindrom ali izkušnja prevaranta, se nanaša na notranjo izkušnjo posameznika, ki je prepričan, da ni tako kompetenten, kot drugi menijo, da je.

Gre za psihološki vzorec, v katerem človek dvomi v svoje dosežke in sposobnosti, ter ga v ozadju ves čas spremlja močan strah, da bo razkrinkan, da bodo okolica spregledala njegove »prevare«. Posamezniki, ki jih muči ta sindrom, so običajno kljub dokazom o svoji usposobljenosti, sposobnosti, uspešnosti, še vedno prepričani, da so nekakšni goljufi in da si ne zaslužijo vsega, kar so dosegli.

Ta sindrom združuje občutek sramu, strahu, velikega notranjega dvoma in občutka neustreznosti. Je kot nekakšno lažno prepričanje, ki ves čas tiho prigovarja, da smo (nečesa) nevredni oziroma nevredne. Vse to se z ustreznimi »ukrepi« in delom na sebi da počasi sanirati, tako kot se z zavedanjem da za vedno narediti življenje takšno, da takšna ali drugačna maska sploh ne bo imela potrebe priti vanj.

pustna maska

Kaj bi se zgodilo, če bi te tvoja maska odložila?

Neprijetno vprašanje, kajne? Odloži ti prej njo – splača se in še bolj prijetno je.

Zakaj? Preprosto zato, ker si le tako lahko Ti.

Samo ena si točno taka v vsem vesolju, edina in neponovljiva z vsemi svojimi posebnostmi zraven. Čutiš to veliko stvar? Čutiš, kako si velika in pomembna svetu točno takšna – do zadnjega grama, gubice, navihanega kotička ustnic – kot si!

Le ko te maska ne ovira, lahko v popolnosti zacvetiš z vsemi trnji vred! Trnje tudi kdaj potrebuješ, saj veš! ;)

↓ DRUGE OBJAVE ↓