Podle igre notranjega kritika 2. del

Aneja Štrukelj

↓ POGLEJ VIDEO ↓

↓ ali PREBERI TRANSKRIPT ↓

Prejšnjič smo govorili o notranjem kritiku. Tistem ostrem, neusmiljenem, podlem glasu znotraj nas, ki stalno ocenjuje kakšen je naš videz, kaj počnemo, kaj bi morali početi in kakšne vrste oseba smo.

O našem egotu, ki ne glede na to, kaj bomo naredili, ne bo nikoli zadovoljen z nami.

Ko sem sama prvič v življenju izvedela, da mi vse negativne besede, ki sem si jih namenjala, v bistvu ponuja on, je najprej sledilo olajšanje.

Za en majhen procent, sem se takrat počutila boljše in ne več tako nesposobno in čudno.

Opremljena z novim znanjem sem se odločila, da zdaj mi bo pa res končno uspelo reči sama sebi RADA SE IMAM.

Postavila sem se pred ogledalo in v trenutku, ko bi morala reči ta stavek, je bila samo tišina.

Še naprej sem se gledala v tisto ogledalo in si rekla, da mogoče pa je bil to prevelik prvi korak. Dajmo ga malo zmanjšati. Si bom rekla raje to samo v mislih.

In, če mislite, da mi je uspelo, nimate prav. :P

Takoj, ko sem samo pomislila na to, da bi potihoma izgovorila te besede, se je oglasil moj ego in mi začel dopovedovati, zakaj se ne morem imeti rada.

Povedal mi je, da to ni mogoče, ker sem preveč suha, ker se držim preveč zvito, ker imam ogromne podočnjake, čudno kožo, roke, noge in nadaljeval in nadaljeval.

Veste zakaj vam pravim to zgodbo? Zato, da vas spomnim, da je za vsak večji korak treba narediti še več malih korakov in da ni treba, da se po enem poskusu predamo.

Seveda naš ego si to želi, ampak mi zdaj vemo, da obstaja, zato je že izgubil svojo 100% kontrolo. Za 1% je že padla dol. In počasi, počasi jo bo izgubil še več.

Dejstvo je takšno, da moj, vaš in notranji kritik od katerega koli drugega človeka na tem svetu je izredno domiseln in bo izkoristil vsako priliko, da bo zmagal.

Ve, da vas je s takšnimi besedami v preteklosti držal v oklepu. Ve, da je tukaj močan in ne bo se pustil kar tako premagati.

Tako da, kar pripravite se, da kritik ne bo podpiral vaših podvigov iz cone udobja, saj bi ga s tem ogrozili.

Mene je naokoli obračal z dvomi glede mojega videza, pri vas lahko uporablja čisto druge tehnike.

Morda vas prepričuje, da ste zguba, da vas nikoli nihče ne bo imel rad ali da je vse, kar poveste, narobe.

Lahko vas prepričuje tudi, da ste slab starš, partner, da ne boste nikoli nič dosegli, da vas bodo vedno vsi imeli za norca, da nikoli ne boste dobili boljše službe ali sploh službe.

Zmerja vas lahko za lenuha, a hkrati podpira vaše odlašanje. Mogoče vas prepričuje, da si preveč domišljate in da ne boste nikoli uspešni.

Lahko vam je celo narisal sliko, kako boste celo življenje sami, ker vas nihče ne ceni in razume ali da vas bo nova ljubezen zapustila takoj, ko spozna, kakšni ste v resnici.

In če imate otroke je lahko šel celo tako daleč, da vas zmerja s slabo mamo ali očetom.

Vidite koliko področij pokriva?

Vsa.

Le da je na enih glasnejši kot na drugih.

Ampak vseeno ni vse tako črno, kot nam želi prikazati.

Ena izmed dobrih novic, ki jo želim tokrat deliti z vami, je ta, da se lahko naučimo te negativne misli v naši glavi utišati, se jim zgolj lepo zahvaliti in nadaljevati svojo pot do zmage.

Lahko se naučimo speljati nove miselne povezave in stopiti iz te teme, ki jo je kritik ustvaril za nas, na katerem koli področju v našem življenju.

To je tako pomembno da veste, kajti eno izmed vprašanj, ki se glede egota velikokrat pojavlja je tudi to, da zakaj, kljub temu, da vemo, kaj nam počne, si še vedno ne dovolimo biti srečni?

Zakaj ga še naprej hranimo, če pa vemo, kaj nam dela in se ob tem počutimo slabo?

In odgovor je: navada.

Navadili smo se, da to počnemo. Prepričal nas je, da smo zaradi naše trme še vedno na istem mestu in da ga zato, ker smo mi nemočni, še vedno potrebujemo.

Dejstvo je takšno – notranji kritik je z nami od otroštva, pozna vse naše finte, naše šibke točke, naše strahove in točno ve, kdaj bomo popustili.

Njegovo primarno delo je, da nas zaščiti in če nas ni nihče tega prej naučil, da so vse, kar govori, samo laži, potem smo razvili prepričanje, da je vse, kar govori, čista resnica.

Spomnim se, kako, dokler je bil on vladar, nisem verjela niti procenta besed, ko so me drugi prepričevali ali pohvalili, da sem lepa, pametna, sposobna, pogumna.

V podzavesti sem imela tako globoko zasidrano to teptanje same sebe, da skozi svoje oči teh pozitivnih stvari nisem ne videla, še manj pa jim verjela.

Ima pa ta dolgoletna navada eno šibko točko, ki vam jo notranji kritik želi prikriti.

Vsako navado lahko zamenjamo za drugo, boljšo navado. Če želimo, se lahko naučimo katero koli novo veščino.

Tako kot se lahko naučimo biti bolj samozavestni, no, ravno tako se lahko naučimo tudi znižati volumen našemu notranjemu kritiku.

Se bo to zgodilo čez noč? Ne.

Se bo to zgodilo takoj, ko mu bomo enkrat rekli STOP? Ne.

Pri zmagi nad notranjim kritikom ne iščemo perfekcionizma.

Še posebej pa ne na začetku. Glavni cilj je samo ta, da proslavljamo čisto drobne male korake.

Mogoče bo prvi korak že ta, da ga sploh zaznate, drugi da ga enkrat zaustavite, tretji, da ga dvakrat ustavite. Razumete? Mali koraki. To vam bom nonstop ponavljala preko teh naših tedenskih druženj.

Mogoče boste sprva zaznali 2% vseh njegovih stavkov in besed. Potem čez en mesec 3%. Odlično. To je super. Veste zakaj?

Ker ti mali procenti so boljše kot nič. Če zgolj 2% misli pretvorite iz grobih v spodbudne, je to ogromen dosežek.

In ja, seveda se bodo pojavili težki trenutki, seveda se bodo pojavili padci in neuspehi, ampak tega bo v celoti gledano, samo majhen procent.

In pot sploh ni tako strašna in nemogoča.

Od dneva, ko sem odkrila, kaj to sploh je notranji kritik, do danes, sem se poleg drugih stvari, naučila tudi tole:

notranji kritik je premagljiv in ga je možno vreči iz svojega prestola v naši glavi, ne glede na to, kako močan je.

Če želite to narediti, se morate naučiti samo teh stvari:

  • Najprej ga morate iz nezavednega prenesti v zavedni del – torej ga zaznati, ker čisto možno je, da še ne veste, da je to on.
  • Spoznati je treba njega, njegove namene, situacije, kjer se pojavlja in ugotoviti, katere besede in strahove najpogosteje meče proti nam.
  • Nato ga je treba postaviti na realna tla in ga vestno opominjati, da je zdaj konec njegove vladavine in da boste vi prevzeli kontrolo.

OK, če ste zdržali z menoj do tu, potem ste najbrž ugotovili, da je v teh tedenskih filmčkih čisto premalo časa, da bi lahko še bolj podrobno razglabljala o tem.

Vam pa z veseljem povem, da se bodo konec meseca odprla vrata novega mesečnega programa, kjer bomo še bolj podrobno pregledali eno določeno tematiko, ki jo bomo obravnavali v določeni kategoriji iz kolesa življenja.

Cenovno sem uredila tako, da bo zelo dostopen. Vsak mesec bo prišel dodatni, še poglobljeni video, ki ga ne bom objavila nikjer drugje in na voljo bo tudi zaprta FB skupina, kjer bom na voljo za dodatna vprašanja in podporo.

Več o tem kmalu, tako da spremljajte.

↓ RAZIŠČI, KAKO SE LAHKO ŠE DRUŽIMO ↓

(klikni sliko)

↓ DRUGE OBJAVE ↓