Kako ustvariti 5-letno vizijo, ki bo dala motivacijo tvojim vsakodnevnim podvigom

Aneja Štrukelj

Ko te nekdo vpraša, kje se vidiš čez 5 let, kaj mu odgovoriš?

Imaš vizijo, kako bo tvoje življenje videti v prihodnosti? Ali pa po domače povedano nimaš pojma?

Ja, cilje je zelo dobro imeti. Mislim, lahko jih tudi nimaš, ker vseeno si odrasla oseba in sama sprejemaš odločitve za tvoje življenje, lahko ti pa povem, da je celo znanstveno dokazano, da jih je dobro imeti.

V študiji na Alberta School of Business so namreč ugotovili, da ko enkrat postavimo dolgoročni cilj, ga naša podzavest nikoli ne pozabi.

Ne glede na to, kje živimo in koliko smo stari, naša podzavest išče načine, kako uresničiti dolgoročne cilje. In če si ne vzameš časa, da si izrišeš svoje, bo pač ustvarila prihodnost na podlagi tvoje preteklosti oz. tega, kar bodo drugi določili zate.

Če še nimaš vizije za svojo prihodnost, brez skrbi. Ko boš naredila vaje, ki ti jih bom predstavila, bo tvoja vizija jasnejša.

Če mi verjameš ali ne, ustvarjena si za uspeh! Res pa je, da je treba tudi kaj narediti, da ga boš dosegla.

PREDNOSTI DOLGOROČNIH CILJEV

1. Vedela boš, v katero smer moraš iti

Saj poznaš pregovor: Če ne veš, kam greš, boš pristala nekje drugje.” Če imamo dobro napisane cilje, boš hodila po določeni poti in nikakor ne boš pustila, da te usmerjajo okoliščine.

2. Imela boš občutek, da si del nečesa velikega

Ne boš se monotono prebijala čez dneve, ampak boš vedela, da si del velike zgodbe, ki jo ustvarjaš sama. Zagotovo ne boš ena izmed tistih ljudi, ki gredo v službo za 8 ur, pridejo domov, pojejo, se preoblečejo v trenirko in gledajo televizijo.

3. Neomajno boš motivirana

Dolgoročni cilji te bodo pripravili, da se boš lažje spopadala z ovirami in ostala motivirana tudi pri dolgočasnih vsakdanjih opravilih. Zavedala se boš, da je vse to del velike vizije.

KAKO USTVARITI DOLGOROČNE CILJE

Zdaj sva pa pri najtežjem delu. Dejstvo je, da si jih ne moreš izmisliti v nekaj minutah, še zlasti če nisi prepričana, kako naj bi bila tvoja prihodnost videti.

A ne skrbi! S tabo bom delila nekaj vaj, ki ti bodo pomagale pri jasnosti in načrtovanju ciljev.

1. vaja: VIZUALIZIRAJ SVOJO PRIHODNOST

Za začetek naredi prvo vajo iz vizualizacije.

Vzemi si nekaj minut zase in poišči prostor, kjer te nihče ne bo motil. Zapri oči in vizualiziraj, kako bo tvoje življenje videti čez 5 let. Kje se vidiš? Kaj počneš? Kako je videti tvoja kariera? Kaj pa družinsko življenje? Kaj te osrečuje? Si telesno fit? Vizualiziraj en dan v svojem življenju čez 5 let.

Ta vaja te bo usmerila, da bo postavljanje ciljev lažje. Ni potrebno, da imaš na tej točki kristalno vizijo za svojo prihodnost. Nikamor se ti ne mudi. Prav tako ne skrbi, če še vedno ne veš, česa si želiš. V naslednjih vajah boš to zagotovo ugotovila.

2. vaja: NAREDI REVIZIJO SVOJEGA ŽIVLJENJA

Vzemi svinčnik in papir in na eno stran napiši vse, kar te je osrečevalo, vse uspehe, na katere si ponosna in stvari, ki jih rada delaš. Preprosteje povedano – napiši, zakaj obožuješ svoje življenje.

Na drugo stran napiši, kaj bi spremenila in kaj ti povzroča stres. Mogoče so to slabi družinski odnosi, finančno stranje, neizpolnjena karierna želja …

Napiši, česa nočeš več početi, s kakšnimi ljudmi ne bi rada več družila in katerih stresorjev si želiš najprej znebiti.

Ko boš to naredila, boš zagotovo jasneje videla svojo vizijo. Vedela boš, kaj želiš spremeniti in kaj izboljšati.

3. vaja: NAPIŠI ŽELJE ZA VSAKO PODROČJE V KOLESU ŽIVLJENJA

Spet vzemi svinčnik in papir in razmišljaj, kaj si želiš doseči na vseh področjih kolesa življenja.

 • ZDRAVJE: Kako se počutiš zdaj in kako bi se rada počutila? Kaj boš naredila, da boš bolj fit? Kolikokrat boš obiskala zdravnika za rutinski pregled?
 • SPROSTITEV: Kaj boš naredila, da ne boš pregorela? Katerim hobijem si želiš posvetiti?
 • OSEBNA RAST: Katere navade želiš usvojiti? Kakšne so tvoje vrednote in kako jih nameravaš implementirati v svoje življenje? Kako boš širila svoja obzorja in osebnostno rastla?
 • DUHOVNA RAST: Kaj boš storila, da boš ostala čustveno stabilna in povezana sama s seboj? Kateri koraki so potrebni za dosego tega cilja?
 • LJUBEZEN: Kaj moraš narediti, da se boš imela brezpogojno rada? Kako si predstavljaš ljubezensko življenje čez nekaj let? Kako bi zdaj ocenila kakovost intimnega odnosa s partnerjem?
 • ODNOSI: Kakšni želiš, da bi bili tvoji odnosi z družino in prijatelje? Kakšni odnosi zdaj dvladajo med vami? Kaj bi spremenila?
 • KARIERA: Kaj bi počela, če ne bi bilo nobenih omejitev? S čim bi najraje služila denar? Se vidiš kot podjetnica? Te služba izpopolnjuje ali sanjaš o drugi karierni poti?
  FINANCE: Znaš odgovorno ravnati z denarjem? Kaj moraš narediti, da bo tvoja finančna prihodnost svetla? Koliko si želiš prihraniti? Česa se želiš naučiti?
 • OKOLJE: Kako se trenutno počutiš v prostorih svojega doma? Kaj bi spremenila? Kako je videti tvoj popoln dom?
 • DOBRODELNOST: Kaj boš naredila, da boš pomagala k boljšemu in lepšemu svetu? Kako zdaj skrbiš za soljudi in naš planet? Kaj bi še naredila, da bi se počutila izpopolnjeno?

Vem, ni malo, a dobro definirane želje imajo večji potencial, da se uresničijo.

Če ti kakšno od področji dela težave, si vzemi čas in razmisli. Raziskuj, meditiraj in se poglobi vase. Zavedati se moraš, da se želje tudi spreminjajo, zato ni nič hudega, če v prihodnosti cilje nekoliko spremeniš. Poskrbi le, da jih ne boš zaradi tega, ker te je strah.

4. vaja: USTVARI VIZIJO

Ko boš odgovorila, kaj si želiš za posamezno področje življenja, si samo en korak stran od tvoje vizije.

Zdaj je čas, da ustvariš svojo vizijo. Obe veva, da ljudje stvari, ki so napisane, pogosteje uresničimo, zato zapiši vse, kar si v življenju želiš. Pred tem si daj čas za razmislek. Ne prehitevaj, naj bo tvoja vizija resnično odraz tvojih želja in ciljev.

Ko boš enkrat imela vizijo, bo tudi postavljanje specifičnih ciljev enostavnejše.

Razmisli:

 • Katere akcijske korake moraš narediti, da uresničiš cilje.
 • S kom se moraš povezati.
 • Kako lahko pridobiš nove veščine in znanja.
 • Katere navade moraš spremeniti oziroma usvojiti, da boš uresničila te cilje.

USTVARI TABLO VIZIJ

Tabla vizij je odlično in učinkovito orodje, ki te bo ves čas spominjalo na tvojo vizijo. Pomagala ti bo, da boš ostala motivirana in zagnana.

Preden se lotiš izdelave, klikni tu in preberi tale članek >>

BODI ODPRTA ZA SPREMEMBE

Življenje je nepredvidljivo, zato se bo zagotovo zgodila, da boš morala spremeniti svoje načrte. Polagam ti na srce, da če si resnično želiš uresničiti cilj, spremeni pot, a nikoli cilja. Vsak ovinek in oviro vzemi kot učno lekcijo, zaradi katere rasteš.

Poskrbi, da se boš na poti dobro počutila. Saj veš, da je pot enako pomembna kot cilj. Tukaj si, da si srečna in da rasteš!

Ti to zmoreš!

↓ DRUGE OBJAVE ↓