10 kategorij, ki opredeljuje tvoje življenje

Aneja Štrukelj

↓ POGLEJ VIDEO ↓

↓ ali PREBERI TRANSKRIPT ↓

Če bi te vprašala, kaj zate pomeni biti uspešna – kaj bi mi odgovorila? Katera definicija je najbolj močno vtisnjena v tvoje možgane?

Veš, žal smo ljudje ustvarili svet, v katerem zgleda, da sta za etiketo »zavidanja vreden uspeh« pomembni samo dve stvari:

 • na kakšnem delovnem položaju si
 • koliko denarja imaš na svojem bančnem računu

No, in mogoče bi vseeno lahko dodala še – koliko ljudi te obožuje in koliko ur vsak dan posvetiš delu (#hustle, #grind).

In dosti let sem tudi sama verjela tem definicijam. In se seveda počutila totalno neuspešno. Kdo sem jaz, ena navadna punca, ki ni milijonarka, še daleč od tega, da bi bila finančno neodvisna, ki odlaša in ki se niti ne poslovno oblači in naliči, ko se predstavlja tako javno.

Ampak, sta res samo ti dve življenjski kategoriji – kariera in finance – tisti, ki definirata, kako bogato je naše življenje? Ima res kakšna kategorija prednost pred drugo?

Seveda ne. 😉

Poglejmo zakaj.

Postavljanje ciljev.

Najbrž ste že slišali, kako pomembno je to, ne?

Brez cilja smo kot lokostrelci brez tarče.

In ta vaja oz. navada je bistvenega pomena, če želimo ustvariti življenje po svojem načrtu.

Cilji nam pomagajo videti tisto večjo sliko, doseči ali ohraniti ravnovesje, pomagajo nam ostati osredotočeni ali postati uspešnejši.

Sploh zadnja leta se mi zdi, da nas vse več govori o teh ciljih, kako se jih postavlja, kakšne tehnike obstajajo, kako jih je dobro postavljati in zakaj so pomembni.

Bojim pa se, da se dostikrat pozabi omeniti tudi, kako pomembno je ustvariti vizijo in zapisati cilje, ne zgolj za eno ali dve področji, ampak za vsa področja našega življenja.

Ker veste kaj se ponavadi dogaja?

Večina nas avtomatsko takoj skoči na področje kariere, finance pa se avtomatsko združijo z njo. Tam je idej ogromno.

Potem pridejo velikokrat naslednji na vrsto cilji o zdravju. Skoraj vsak drugi si želi preoblikovati telo ali pa izgubiti kilograme.

Če smo res že izurjeni in nam to res ogromno pomeni, se mogoče vmes pojavijo tudi kakšni cilji o osebni rasti.

Ostala področja našega življenja (ja, takšnih večjih je skupaj kar 10), pa ostanejo tam nekje, zadaj.

Čakajoča, če se jih bomo kdaj mogoče spomnil.

In saj do tukaj niti ne zveni tako hudo, ne? Saj cilji so napisani, ne? Ali ne vsi to želijo od nas? Ali se ne tako dela?

Potem pa se začnejo dogajati te stvari.

Začnejo se »rojevati« …

 • moški, ki pridejo na karierno zavidanja vreden položaj, ampak imajo ušivo razmerje s svojo ženo.
 • osebe, ki so fizično fit, ampak ljubezensko še vedno osamljeni.
 • ženske, ki bi dale vse za svoje otroke, a na poti pozabijo na svoje hobije.
 • osebe, ki bi rade svoje talente in znanje pokazale svetu, ampak kar ne najdejo denarja na svojem bančnem računu ali poguma, da bi vse to preusmerili v kariero.

Se vam zdi kaj znano?

Resnica je takšna.

Znotraj tega kolesa, ki se mu pravi življenje, se nahaja več kategorij, za katera je dobro, da jih gojimo, negujemo, se jim posvečamo. Če začnemo katero izmed njih popolnoma ignorirati ali ga celo več let zapostavljati, nam ne bo prav nič pomagalo, če bomo blesteli nekje drugje. Vsa področja so namreč med seboj povezana in združena v celoto.

Ko smo nazadnje govorili o tem, kaj je in kaj ni zavestno življenje, sem vam obljubila, da vam bom zaupala tudi, kako pa ŽIVETI takšno življenje.

Kaj je treba sploh narediti, da se to doseže.

 1. Prva stvar je ta, da se je treba odklopiti iz avtopilota.
 2. Druga stvar, treba je čimbolj natančno oceniti in opredeliti svoj trenutni življenjski stil in navade.
 3. Tretja stvar, treba je začeti biti surovo pošten sam s seboj (tega se ponavadi najbolj bojimo in tu si ponavadi najbolj zakrivamo oči). Treba se je usesti za mizo, pogledati globoko vase, v tiste že pozabljene kotičke in za vsako izmed kategorij našega življenja, zapisati cilje in opredeliti kaj ter zakaj si to resnično želimo.

Ta večja področja pa so:

   1. zdravje (mišljeno kot prehrana in telo – kako se počutimo v svojem telesu, koliko gibanja mu nudimo)
   2. sprostitev (mišljeno kot početi nekaj za naše srce in dušo – koliko se posvečamo svojim hobijem, ali si privoščimo oddihe in odklope)
   3. osebna rast (mišljeno kot navade, vrednote, značaj – koliko širimo svoja obzorja, ali tudi namerno vpeljujemo nove navade, koliko skokov izven cone udobja izvajamo)
   4. duhovna rast (mišljeno kot naše misli, čustva, notranji svet – kako se počutimo povezani sami s seboj, kako se počutimo čustveno stabilni)
   5. ljubezen (mišljeno kot ljubezen do sebe in ljubezen do svojega partnerja – kako bi ocenili svoj trenutni odnos do sebe in koliko se cenimo, koliko bi ocenili kakovost trenutnega intimnega odnosa s partnerjem?)
   6. odnosi (mišljeno kot odnosi z našimi otroci, družino, prijatelji – kako pogosto preživljamo z njimi kvaliteten čas, koliko jim dovolimo, da so točno to, kar so, brez naših opazk, kakšen je naš družabni krog, kakšna čustva vladajo med nami?)
   7. kariera (mišljeno kot služba, študij – misliš, da živiš svoje poslanstvo, te študij izpopolnjuje, uresničuješ svoj potencial)
   8. finance (mišljeno kot prihodki, odhodki, varčevanje – kako odgovorno ravnamo z denarjem, kako zadovoljni smo s svojimi varčevalnimi ukrepi in prihodki)
   9. okolje (mišljeno kot kraji, kjer preživljamo največ časa – kako se počutiš v vsakem izmed fizičnih prostorov svojega doma ali službe?)
   10. dobrodelnost (mišljeno kot pomoč drugim in naši Zemlji – kako bi ocenila svoj prispevek k boljšemu in lepšemu svetu, kako skrbiš za naš planet, kako skrbiš in pomagaš soljudem?)

To so vse področja, ki tvorijo celoto in ki so tesno povezana eno z drugim.

Zdaj sem vam jih tako bolj na hitro predstavila, od oktobra dalje, pa bomo vsak mesec posvetili drugi kategoriji.

Gremo naprej.

4. Četrta stvar, glede tega, kako ŽIVETI zavestno življenje – treba je ustvariti plan, kako bomo zapisano izvedli – katere spremembe, navade, nova prepričanja bomo zavestno vpeljevali v svoje življenje, da hodimo k želenemu cilju pri vsaki izmed naštetih kategorij.

5. Peta stvar, vse zapisano je treba spraviti v vsakodnevno akcijo, biti na poti nežen do sebe, se opominjati, da tista, ki resnično štejeta sta napredek in trud in ne zgolj končni cilj. Si odpuščati, če kdaj stvari ne gredo po planih, ali če kje zafrknemo ali kje pademo. Si dopuščati, da kdaj tudi prilagodimo smer, če vidimo, da nam v trenutnem obdobju tako bolj ustreza. In predvsem, tudi pomembno, vztrajati iz dneva v dan.

Veš, tudi jaz vem, življenje je lahko včasih prav noro, utrujajoče, strašno, težko.

Ne si misliti, kaj ima moje kaj manj izzivov.

Kljub temu pa verjamem, da res ni nobene potrebe, da zaradi tega pa mora biti zdaj naše življenje tudi brezciljno, nepomembno, brez strasti, brez ljubezni, brez notranjega zadovoljstva in sploh pa ni treba, da je zgrajeno zgolj na podlagi pričakovanj drugih ljudi.

Smo veliko bolj sposobni, kot si dopovedujemo, da smo. In tudi veliko močnejši od vseh naših izzivov.

To je to za danes.

Hvala, ker ste bili tudi tokrat z mano. 😉

Naslednjič pa bomo govorili o tem, kako zdaj to veliko gmoto novih informacij spraviti v prakso.

↓ RAZIŠČI, KAKO SE LAHKO ŠE DRUŽIMO ↓

(klikni sliko)

↓ DRUGE OBJAVE ↓